Tuesday 25 August 2015

5 sebab Mengapa TAPAI menjadi Masam.

uwahhh...

Pagi ni nak citer sedih skit..bila mengenangkan ye...tapai ku masamm...1st time buat biasa la tu kan...chef yang terer masak pun berpuluh1 kali try n eror dengan masakan diorg betul x?hehee ( nak sedapkan hati gitu la)...

Orang tua2 kata nak buat tapai banyak pantang ye.....ermmm klo zaman skrang memang banyak x dik msuk akal..tp apa2 pun de betul ke idok ambil pengajaran & iktibar je hehe....jangan percaya smpai 100% boleh kategori syirik...ishhh..nauzubillah....

Ok...semalam sempat la "mengooglekan" diri pasal punca @ sebab mengapa tapai boleh jadi masam...macam2 rupa ye si pantang tapai ni....betul or tidak itu semua hanya KEBETULAN...nak percaya @ tidak...masing2 dah besar kan hehehe...upsss..lupa nak habaq, buat tapai hari khamis lepas so dpt makan hari sabtu, tapai cheq amy still boleh makan lg cuma de part2 yang skit masam je...xpe telan je...hahaha

List hasil mengoogle Megapa tapai menjadi masam..
  1. lepas pulut masak, kena cepat2 keluarkan dr bekas, JANGAN bg air dari tutup periuk jatuh ke pulut..- ermmm cheq amy mmg biaq kan lepas masak, xkluarkan lg sbb rushing p amik anak...
  2. bekas untuk simpan tapai JANGAN guna yang ada besi@ aliminum@ kaca - ermmm cheq amy guna bekas kaca,suka pakai bekas tu sbb kaca lut sinar boleh nmpk isi dalam hehe
  3. JANGAN guna @ buat  dikawasan ada benda warna merah - uikk cheq amy ingat kalau buat time period je nnti tapai merah..gupanya idok..mmg penutup bekas kaca cheq amy warna merah pun hahah tp tapi tak merah, masam je hehe
  4. JANGAN buat dalam keadaan gesa @ bising@ mood marah- yang ini dah elakkan tp..kalau dah ada anak errmm...cheq amy, si kakak amni, syok2 tgh nk meragi, mai dtg tgk, pastu che amy marah dia (marah manja suruh p tido balik) sempat lg dok bersin kat tepi...adoiiyai...
  5. JANGAN dok habaq2 kat orang yang kita nak @ tgh buat tapai - ermm cheq amy ngn en somi kan mana de rahsia antara kami...ecehhh hahaha...cheq amy nak p mandi pun cheq amy habaq ini kan pula nak buat tapai feveret dia..mau tak habaq sebulan sebelum hahahah.
  6. ragi....ragi tak elok pun boleh jadikan tapai masam - yang ini cheq amy tak dapat nak tau camna ragi tu elok or tidak huhuhu..ragi cheq aamy bersih lg putih gitu....
So, itu sahaja list yang dapat che amy google...kalau digoogle lebih jam, mau 100 list kot pantang tapai ni hahaha...apa2 pun cheq amy tak akan putus asa...akan ku cuba..cuba..cuba dan terus mencuba hingga ketitisan kegembiraan..huhuhu...

tapai yang diragi kan...nampak tak ragi tu...

kalau tapai cheq amy nanti sedap manis disukai ramai, cheq amy share kat anda semua ek...doa2 la pasni cheq amy buat menjadi...sentap hati rasanya bila xmenjadi hukhukhuk...

kengkorunk de ke petua2 pasal pantang marang tapai ni...jom la share dengan cheq amy..kot dapat ilmu baru pasal tapai ni...sharing is caring...



Sharing is caring..


No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Total Pageviews