Monday 26 October 2015

Kuih cara berlauk

Ahad lepas, Che Amy buat kuih...eh! ahad lepas semalam la kan hehehe...

Kuih Cara berlauk....nyum3...

Isi tak kedekut ye boh...

Gigit sekali, terasa celah gigi je...
Gigit 2x , terasa kat lidah je...
Gigit 3x, terasa kat tekak je...
Gigit Berpuluh2 kali...ha! amik ko kenyang perut..!

Ni resepi...semudah ABC ....

Bahan tepung :

1 cawan tepung gandum
1 biji telur
2 cawan air (ni Che Amy gantikan dengan santan, bru terasa lelemak ye hahaha)
secubit garam
sedikit pewarna kuning.
sedikit esen vanilla ( ikut resepi xde boh tp Che amy suka bau ye..so optional ok)

cara :

boh semua dalam blender, then blend smpai sebati la...siap!

daging:

daging hancur @ daging kisar
1 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
senggengam udang kering
setengah paket serbuk kari ayam/daging ( klo beli paket besar, jangan boh setengah plk tau..suku sudah la)

cara :

-bawang merah + bawang putih + udang kering di tumbuk, Che Amy malas, so blend je...
- kemudian tumis bahan blend tadi, sampai naik bau,
-masukkan daging hancur @ daging kisar,gaul2 agak kering skit, bancuh serbuk kari dengan sedikit air, then masukkan kedalam daging tadi...gaul..
- boh garam skit, perasa.
-gaul sampai sebati & kering...
-Siap!

bahan hiasan :
cili hidup potong nipis2..
daun bawang potong je...jangan besar..sederhana kasar je potong...

Cara masak :-

-panaskan acuan kuih cara...
-sapukan minyak setiap bahagian acuan...
-tuangkan adunan tepung...
- tunggu 1min, baru boh danging, cili hidup & daun bawang...
-Tutup seketika dalm 2-3 min.
- buka penutup, & angkat kuih...siap!

Senang kan Semudah ABC gitu hahaha...

Jom cuba...

*adunan ni boleh dapat 50 + biji kuih cara berlauk...bergantung kepada acuan...de acuan yang saiz besar..

Jangan terliur tau...hehehe



Sharing is caring.....




1 comment:

MaisarahSidi said...

boleh cuba nanti ni :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Total Pageviews